Varšavská fanzóna s kapacitou 100.000 ľudí - zaujímavosti z Poľska

02.06.2012 Celý región

Bratislava 1. júna (TASR) -

Poľsko je na šampionát pripravené, problémom infraštruktúra

Poľská vláda pred šampionátom informovala, že krajina je pripravená na futbalové EURO 2012 napriek kritike, že cesty a ďalšia kľúčová infraštruktúra nie sú pred turnajom hotové na sto percent.

"Sme veľmi dobre pripravení, infraštruktúra je z osemdesiatich percent hotová", povedal hovorca vlády Pawel Gras. "Dvadsať percent nie a pravdepodobne ani nebude," dodal. Problémy pretrvávajú hlavne v oblasti komunikácií, ktoré vláda sľúbila zmodernizovať, aby uľahčila cestovanie tisícom fanúšikov.

V poľských mestách protestovali taxikári, blokovali dopravu

Vo viacerých poľských mestách vrátane Varšavy sa konali iba niekoľko týždňov pred ME protestné akcie taxikárov, ktoré zablokovali dopravu. Taxikári sa tak dopísali na zoznam skupín, ktoré pohrozili podobnými protestmi aj počas futbalových majstrovstiev Európy (8. júna - 1. júla).

Poľskí šoféri, ktorí nesúhlasia s vládnym návrhom oddeliť od taxikárskeho povolenia jeho využitie pri rôznych iných zamestnaniach, blokovali hlavné ulice a mosty nielen v hlavnom meste, ale aj vo Vroclave a Gdansku. Vo Varšave zakončili svoje protestné aktivity o niekoľko hodín neskôr pre budovou parlamentu.

"Nemôžeme úplne zaručiť, že podobné protesty sa uskutočnia aj 8. júna," povedal Pawel Biedrzycki, jeden z organizátorov protestu vo Varšave. "Ale súčasne sme futbalovými fanúšikmi, takže skutočne nechceme blokovať mesto. To by bolo pre nás to posledné riešenie." Niekoľko poľských odborov už naznačilo, že finálový turnaj EURO 2012 využijú na vyjadrenie svojho nesúhlasu s nepopulárnym poľským zákonom o posunutie veku pre odchod do dôchodku. Európsky šampionát, ktorý organizuje s Poľskom spoločne aj Ukrajina, už bojkotovali viacerí európski politickí predstavitelia. Tým sa nepozdáva uväznenie bývalej ukrajinskej premiérky Julii Tymošenkovej.

Dresy niektorých účastníkov sú "toxické", obsahujú cín a olovo

Niektoré dresy účastníckych krajín EURO 2012 vo futbale sú podľa španielskych organizácií na ochranu spotrebiteľov "toxické".

V dresoch spoluhostiteľskej krajiny šampionátu Poľska zistili inšpektori tak vysoké hodnoty cínu, že sa vôbec nemali ocitnúť na pultoch. Impregnácia zlúčeninami s obsahom cínu zabraňuje šíreniu pachu potu, môže však poškodiť nervový systém. "Vysoká cena okolo 90 eur ešte nemusí byť zárukou kvality. Odporúčame dresy pred nosením vyprať," píše sa vo vyhlásení.

Dresy Nemecka, Španielska, Talianska, Francúzska, Ruska a Ukrajiny spĺňajú síce predpísané normy, no obsahujú tiež príliš vysoký podiel ťažkých kovov. V španielskom drese namerali na vnútornej strane goliera vyššie hodnoty olova, aké sú prípustné pre detské oblečenie.

Vo Varšave gigantická fanzóna pre 100.000 ľudí

V hlavnom meste Poľska Varšave odhalili konštrukciu najväčšej fanzóny, ktorá počas futbalových majstrovstiev Európy pojme až 100.000 fanúšikov.

Fanzóna, ktorá sa rozprestiera na ploche 120.000 m2, pozostáva zo šiestich gigantických obrazoviek, ktoré budú prenášať priame prenosy z futbalových zápasov v Poľsku a Ukrajine a bude slúžiť na oslavy až do jednej ráno.

Okrem obrazoviek priaznivci futbalu nájdu vo fanzóne centrum prvej pomoci, približne 600 toaliet a 80 stánkov s občerstvením, vrátane piva, fast foodu či tradičných poľských výrobkov. Fanzóna je situovaná v srdci Varšavy vedľa Paláca kultúry.
 

Vyberte región